Scroll Top

Αλλάζεις λέξεις, αλλάζεις σκέψη!

Λέξη με δύναμη!

Πάντα μου προκαλούσαν δέος οι λέξεις! Πόση δύναμη αλήθεια έχουν! Καταστρέφουν, δυναμώνουν, δημιουργούν, αλλάζουν εμπειρίες και καταστάσεις! Αλλάζουν τη σκέψη! Πόσο καλά τις χειρίζεσαι αλήθεια; Σαν εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να δώσεις και να πάρεις κάτι, σαν γέφυρα ανάμεσα σε σένα και τους άλλους, σαν διεκπεραιωτικό μέσο που στοχεύει κάπου;

Πόσες λέξεις μπορείς να αλλάξεις ώστε να αλλάξει η ψυχολογία σου; Δοκίμασε…Αν αντί να πεις “είμαι εξοργισμένος” πεις “είμαι λίγο αναστατωμένος”, αν αντί για “είμαι απογοητευμένος” πεις “έχει χαλάσει λίγο η διάθεση μου”, αντί για “είμαι αγχωμένος” πεις “είμαι λίγο ταραγμένος”, αν αντί για “έχω ένα πρόβλημα” πεις “αντιμετωπίζω μια πρόκληση, μια ευκαιρία για κάτι καινούριο”, “έχω ένα θέμα που με απασχολεί”; Δεν αλλάζει με αυτόν τον τρόπο το σήμα που πάει στον εγκέφαλο; 

Αλλάζει το μήνυμα, αλλάζει η εντολή που πάει στον εγκέφαλο, αλλάζει η διάθεσή σου! Έχεις περισσότερη ενέργεια για να αλλάξεις την κατάσταση που δε σου αρέσει, αφήνεις χώρο και περιθώρια για θετική σκέψη και κινητοποίηση! Στη 2η περίπτωση αιωρείται στη σκέψη σου ένα “αλλά” που σε πάει παρακάτω, κάτι που δεν υπάρχει στην 1η περίπτωση. “Είμαι λίγο ταραγμένος…αλλά…θα το ξεπεράσω!”

Και οι διαπροσωπικές σχέσεις μπορούν να αλλάξουν αν αλλάξεις τις λέξεις! Αν αντί να χαρακτηρίσεις τον/την σύζυγο ή τον φίλο “παράξενο” τον χαρακτηρίσεις “μοναδικό”; Αν αντί για “βαρετό” τον πεις “σταθερό” ή “αξιόπιστο” και αντί για “απαιτητικό” τον χαρακτηρίσεις “δυναμικό ή αποφασιστικό”; Αν αντί για “τύπο που είναι περίεργος”(ρωτάει συνεχώς) πεις “τύπος που ενδιαφέρεται για τα γεγονότα”

Λέξη με δύναμη!

 Πώς θα σου φαινόταν να προσθέσεις τη λέξη “ακόμη” στο λεξιλόγιό σου; “Δεν τα κατάφερα…ακόμη”, “δε μπορώ να πάω το ταξίδι που ονειρεύομαι…ακόμη”. Αμέσως αφήνεις δυνατότητες για κάτι να πραγματοποιηθεί στο μέλλον. Δεν αποκλείεις τίποτα, υπάρχουν ακόμη στόχοι! Υπάρχουν ίσως και άλλοι τρόποι να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου που τώρα ίσως τους σκεφτείς!

 Ένταση στο θετικό!

Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν και στις θετικές λέξεις. Έχει διαφορετική δυναμική το “είμαι καλά” από το “είμαι πολύ καλά”, “όλα πάνε τέλεια”! Κάνε τα θετικά συναισθήματα πιο έντονα. Αντί να πεις “νιώθω χαρά” πες “νιώθω ενθουσιασμό”, αντί για “με ενδιαφέρει αυτή η δραστηριότητα” πες “μου δίνει μεγάλη χαρά αυτή η δραστηριότητα”! Τότε το κίνητρο θα γίνει πιο ισχυρό, η ενέργεια σου μεγαλύτερη!

Το ελληνικό λεξιλόγιο είναι πλουσιότατο, τα συναισθήματα πάρα πολλά. Ήρθε η ώρα λοιπόν να τα χρησιμοποιήσεις και να μάθεις να σταματάς με αυτόν τον τρόπο αρνητικά μοτίβα που έχεις υιοθετήσει! Το υποσυνείδητο δέχεται ως αλήθεια ό,τι του δώσεις. Αν υιοθετήσεις θετικές λέξεις, αν αλλάξεις τις λέξεις που χρησιμοποιείς, θα δημιουργήσεις νέους νευρωνικούς δρόμους! Θα δημιουργήσεις νέο τρόπο σκέψης!

Επηρέασε τα παιδιά θετικά!

Και αν το κάνεις εσύ, θα το κάνουν και τα παιδιά σου! Γιατί εσύ είσαι το παράδειγμα γι αυτά! Γιατί συνειδητά ή ασυνείδητα εμφυτεύεις τα μοτίβα σου στο υποσυνείδητο των παιδιών σου και με αυτά θα πορευθούν.

Λοιπόν, ποιές θετικές, ενδυναμωτικές λέξεις μπορείς να προσθέσεις στο καθημερινό σου λεξιλόγιο; Ποιές αρνητικές μπορείς να αφαιρέσεις;                                            

Νανά Συγκούνα, life and mindset coach
πιστοποιημένη από τον παγκόσμιο φορέα coaching EMCC global,
NLP Practitioner trainer, πιστοποιημένη από τον ιδρυτή του NLP
(νευρογλωσσικού προγραμματισμού) Richard Bandler και Δικηγόρος.
Ενεργό μέλος του EMCC (european mentoring and coaching council)
και του HCCMA (hellenic coaching councelling mentoring association).
  https://www.nanasigouna.com/