Scroll Top

Επιστροφή στα θρανία.

Epistrofi sta thrania_10 vimata

Τα παιδιά τα καταφέρνουν καλύτερα ακαδημαϊκά και έχουν πιο θετική στάση απέναντι στο σχολείο όταν η οικογένειά τους συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευσή τους. Η ενασχόληση της οικογένειας έχει αποδειχθεί ότι έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή επίδοση, σε σχέση με το εισόδημα ή την εκπαίδευση των γονέων. 

Οι γονείς μπορούν να κάνουν πολλά για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να επιτύχουν ακαδημαϊκά στο σπίτι και στο σχολείο, τώρα που ξεκινά η καινούρια χρονιά. 

1. Το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία μιας σχέσης συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς. Υποδείξτε στον δάσκαλο ότι ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην εκπαιδευτική διαδικασία και ξεκαθαρίστε ότι περιμένετε να επικοινωνήσει μαζί σας εάν προκύψουν προβλήματα. Συστηθείτε επίσης και στο υπόλοιπο προσωπικό υποστήριξης του σχολείου, καθότι είναι
διαθέσιμο για να διευκολύνει την ακαδημαϊκή επιτυχία, προσωπική ανάπτυξη και ομαλές μεταβάσεις στην σχολική καθημερινότητα του παιδιού σας.

2. Διατηρήστε επαφή με τον δάσκαλο κατά τη διάρκεια του έτους και προσπαθήστε να παρακολουθήσετε συναντήσεις γονέων και καθηγητών. Εάν χρειάζεται να μιλήσετε με τον δάσκαλο για οτιδήποτε, αλλά δεν έχετε χρόνο να τον δείτε προσωπικά, γράψτε του μια γρήγορη επιστολή ή προγραμματίστε μια τηλεφωνική κλήση.

3. Ελέγξτε την πρόοδο του παιδιού σας. Αποκτήστε μια αίσθηση του πώς τα πηγαίνει ακαδημαϊκά, ρωτώντας για την τάξη του/της. Επιπλέον, κάθε φορά που μια κάρτα ελέγχου έρχεται στο σπίτι, φροντίστε να την διαβάζετε μαζί με το παιδί σας.

4. Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να επωφεληθεί από ειδικές υπηρεσίες, υποβάλετε αίτηση για αυτές. Εάν δυσκολεύεται ακαδημαϊκά, μπορείτε να ζητήσετε αξιολόγηση. Ο δάσκαλος ίσως να είναι σε θέση να κάνει προσαρμογές στο περιβάλλον της τάξης για να διευκολύνει τη μάθηση του/της.

5. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το παιδί σας για να δείτε αν τελείωσε την εργασία του. Το να δείχνετε ενδιαφέρον, να βοηθάτε με την οργάνωση, να παρέχετε τα απαραίτητα υλικά, να ρωτάτε για τις καθημερινές εργασίες, να ελέγχετε για να βεβαιωθείτε ότι η εργασία έχει ολοκληρωθεί και να επαινείτε όλες τις προσπάθειες του παιδιού σας είναι όλοι τρόποι
για να το βοηθήσετε.

6. Βοηθήστε στο σχολείο ή/και γίνετε μέλος του σωματείου γονέων και κηδεμόνων. Συνήθως, υπάρχει μια ομάδα γονέων που συγκεντρώνονται σε τακτική βάση για να συζητήσουν θέματα που αφορούν το σχολείο. Η παρακολούθηση αυτών των συνομιλιών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωριστείτε και να συνεργαστείτε για τρόπους βελτίωσης του σχολείου του παιδιού σας.

7. Παρακινήστε το παιδί σας να διαβάσει διαβάζοντάς του. Ένα από τα πιο ουσιαστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την ακαδημαϊκή και μελλοντική επιτυχία του είναι να του μάθετε να του αρέσει το διάβασμα.

8. Μιλάτε συχνά με το παιδί σας. Τα παιδιά μαθαίνουν τις γλωσσικές δεξιότητες που θα χρειαστούν ακούγοντας και αλληλεπιδρώντας με τους γονείς τους και άλλα μέλη της οικογένειας. Για παράδειγμα, οι νέοι που δεν εκτίθενται και δεν ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε συζήτηση μπορεί να δυσκολεύονται να μάθουν να διαβάζουν. Επιπλέον, τα παιδιά που δεν έχουν μάθει να ακούν προσεκτικά δυσκολεύονται να ακολουθήσουν εντολές και να παραμείνουν προσηλωμένα στην εργασία τους στην τάξη. Ομοίως, θα πρέπει να δείξετε στο παιδί σας ότι εκτιμάτε τη γνώμη του ακούγοντάς το ενεργά.

9. Διδάξτε στο παιδί σας την αξία της ευθύνης και της ατομικής προσπάθειας. Η ικανότητα εργασίας χωρίς επίβλεψη είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που συμβάλλει στην ακαδημαϊκή επιτυχία.

10. Τα παιδιά πρέπει επίσης να μαθαίνουν ενεργά. Ερωτήσεις, προβληματισμοί και νέοι τομείς ενδιαφέροντος αποτελούν μέρος της ενεργητικής μαθησιακής διαδικασίας. Το να παίζουν ένα άθλημα, να κάνουν παρέα με φίλους, να συμμετέχουν σε μια σχολική παράσταση, να μαθαίνουν ένα όργανο ή να πηγαίνουν σε πολιτιστικά ιδρύματα όπως βιβλιοθήκες και μουσεία, όλα παρέχουν εξαιρετικές ευκαιρίες στο παιδί σας να ασχοληθεί ενεργά με τη μάθηση του.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει στη δική του εκπαίδευση δίνοντας στοχαστικές απαντήσεις στις σκέψεις του. Εάν διαβάζετε δυνατά μαζί, ενθαρρύνετέ τον να παρεμβαίνει με ερωτήσεις και σχόλια. Η συμμετοχή και ο ενθουσιασμός του παιδιού σας στην τάξη πιθανότατα θα αυξηθεί εάν διαμορφώσετε αυτές τις συμπεριφορές στο σπίτι.

 

Σόνια Ρομποτή
Ψυχολόγος, MSc, BSc (Hons)
ABA, CBT Specialist