Παιδί σημαίνει κίνηση. Τα παιδιά θα πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον 35 με 60 λεπτά κάθε ημέρα προκειμένου να χτίσουν ένα υγιή σκελετό. To παιχνίδι και η άθληση αποτελούν το θεμέλιο της μελλοντικής σκελετικής αλλά και καρδιαγγειακής τους υγείας.
Τα οστά αλλάζουν σε μέγεθος και δύναμη κατά την παιδική ηλικία. Η αύξηση της οστικής μάζας που συμβαίνει μέσω της φυσικής δραστηριότητας καθορίζει την υγεία των οστών καθ’όλη την ενήλικη ζωή.
Οι μυς και τα οστά είναι ζωντανοί ιστοί που ανταποκρίνονται στην άσκηση. Οι ασκήσεις φόρτισης και οι αερόβιες ασκήσεις όπως το περπάτημα, το τζόκινγκ, ο χορός, το τένις, το μπάσκετ, το τραμπολίνο, αυξάνουν την οστική πυκνότητα και βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση. Τα παιδιά που αθλούνται αποκτούν δύναμη, ευλυγισία, ελέγχουν αποτελεσματικότερα το βάρος του, έχουν καλύτερη ψυχολογία ( μειωμένα επίπεδα άγχους- κατάθλιψης) και βελτιωμένο ύπνο.
Τα παιδιά και οι έφηβοι που αθλούνται κινδυνεύουν περισσότερο να τραυματιστούν σε σχέση με τους τους ενήλικες. Οι τραυματισμοί αυτοί μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην ανάπτυξη του σκελετού. Η πλειονότητα των τραυματισμών μπορεί να αποφευχθεί μέσω της κατάλληλης προπόνησης, της καλής φυσικής κατάστασης και της χρήσης ειδικού εξοπλισμού για το κάθε άθλημα.
Ο μικρός αθλητής δεν είναι μια μικρογραφία του ενήλικα. Τα οστά, οι μύες , οι τένοντες και οι σύνδεσμοι αναπτύσσονται ακόμη και είναι πολύ ευάλωτοι στον τραυματισμό τόσο τον οξύ όσο και στην υπερχρησία , δηλαδή την υπερβολική καταπόνηση. Ο συντονισμός των κινήσεων, η δύναμη και η αντοχή, δεν είναι ίδια στο παιδί και τον ενήλικα. Ιδιαίτερη κατηγορία κακώσεων στα παιδιά αποτελούν οι τραυματισμοί του συζευκτικού χόνδρου, δηλαδή κακώσεις στην περιοχή αύξησης του οστού, που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στην ανάπτυξη του μέλους. Έτσι ο ίδιος μηχανισμός κάκωσης που προκαλεί ένα απλό διάστρεμμα στον ενήλικα μπορεί να προκαλέσει ένα κάταγμα στο συζευκτικό χόνδρο του παιδιού.
Γονείς και προπονητές οφείλουν να είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι στο θέμα των τραυματισμών από υπερβολική χρήση (καταπόνηση). Ένα παιδί που δείχνει να πονά και να μην μπορεί να συμμετέχει πλέον κανονικά στις προπονήσεις του πρέπει να εξετάζεται πάντα από γιατρό.
Σκοπός της άθλησης είναι η σωματική ευρωστία και η ψυχική ευεξία. Μετατρέποντας την άσκηση σε μια χαρούμενη οικογενειακή εκδήλωση, φροντίζουμε την φυσική κατάσταση όλων των μελών της οικογένειας, ενισχύουμε την ενότητα της και καλλιεργούμε στα παιδιά μας τη σωματική άσκηση ως συνήθεια ζωής.
Παρασκευή Τζώρτζη |
Ορθοπαιδικός Χειρουργός, MSc |
www.osteohealth.gr |