Στην παιδική πυραμίδα διατροφής, τα γλυκά βρίσκονται στο πάνω μέρος, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα και όχι πολύ συχνά, αλλά το γεγονός πως υπάρχουν σημαίνει ότι δεν αποκλείονται από τη διατροφή των παιδιών μας. Αυτό που είναι σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι, είναι πως δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, αλλά τρόφιμα που τρώγονται σε διαφορετική ποσότητα και συχνότητα. Το θέμα όμως, είναι ότι για τα παγωτά αυτό σημαίνει περίπου 2 φορές την εβδομάδα… το οποίο ακούγεται μη ρεαλιστικό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού…
Μια μπάλα παγωτό μας δίνει περίπου 150-250 θερμίδες. Τα κύρια συστατικά του παγωτού είναι: το γάλα, κάποια λιπαρή ουσία που είναι συνήθως κρέμα γάλακτος ή βούτυρο, κάποια γλυκαντική ουσία όπως ζάχαρη ή υποκατάστατο, ίσως αυγό, καθώς και ορισμένα πρόσθετα πχ. χρωστικές, σταθεροποιητές, άρωμα, ξηροί καρποί, μπισκότο κλπ.
Ανάλογα με την αναλογία στην οποία έχουν χρησιμοποιηθεί τα διάφορα υλικά, υπάρχουν και οι διάφοροι τύποι παγωτού:
- κλασικό παγωτό (τζελάτο)
- παρφέ: πλούσιο σε γεύση και σε βούτυρο, περιέχει συνήθως και πολλά αυγά
- σορμπέ και γρανίτα: δεν περιέχουν γάλα και αποτελούνται από φρούτα και σιρόπι/ ζάχαρη με τη διαφορά ότι το σορμπέ έχει περισσότερη ζάχαρη, άρα και θερμίδες
- παγωτό γιαούρτι: η μόδα που συνεχίζεται, παγωτό με βάση το γιαούρτι
- παγωτό 0%: χρειάζεται προσοχή τι 0 είναι αυτό, δηλαδή μπορεί να περιέχει μηδενική ζάχαρη ή μηδενικό λίπος ή και τα δύο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μας δίνει καθόλου θερμίδες
Χάρη στο γάλα που περιέχει είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Α, D, E, K, και C. Επίσης, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και είναι καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Το σορμπέ και η γρανίτα δεν έχουν λιποδιαλυτές βιταμίνες, αλλά από την άλλη δεν έχουν λιπαρά, οπότε γλιτώνουμε τη χοληστερόλη!
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι κατασκευασμένος να αναζητά τη γλυκιά γεύση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η ζάχαρη κάνει καλό. Σίγουρα πάντως, δεν είναι για να χορτάσει κανείς, παρά μόνο για να πάρει την ευχαρίστηση από τη γεύση. Αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ώστε να μην υπάρχει σε καμία περίπτωση αντικατάσταση κάποιου γεύματος από παγωτό. Αν για παράδειγμα, το παιδάκι μας ζητήσει το απόγευμα ένα παγωτό, θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να φάει και το απογευματινό του φρούτο και το γλυκό. Με αυτόν τον τρόπο ξεκαθαρίζουμε ότι το παγωτό δεν είναι κανονικό γεύμα και σίγουρα με γεμάτο στομάχι η ικανοποίηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Μεγάλο ρόλο όμως, παίζει και το πώς θα παρουσιαστεί αυτή η διαδικασία, εφόσον το να πούμε φάε πρώτα το φρούτο σου για να φας παγωτό ελλοχεύει τον κίνδυνο να καταχωρηθεί το φρούτο σαν το κακό και ανεπιθύμητο τρόφιμο για το οποίο το παιδί θα πρέπει να «δωροδοκηθεί» ώστε να το καταναλώσει. Συνεχίζουμε λοιπόν, να προσφέρουμε τα γεύματα κανονικά όπως και τις υπόλοιπες μέρες και αν μας ζητηθεί προσθέτουμε και κάποιο παγωτάκι.
Προσπαθούμε να μη δημιουργούμε συνήθειες. Οι περισσότεροι ενήλικες δεν μπορούν να απεξαρτηθούν από τα γλυκά κυρίως από τη συνήθεια που έχουν από την οικογένειά τους να τα τρώνε πχ. μετά το μεσημεριανό γεύμα. Ο εγκέφαλος κάνει συνάψεις και συνδέει κάποια περιστατικά (ειδικά όταν τον βολεύουν) οπότε καλό είναι να αποφεύγεται η οποιαδήποτε ρουτίνα περιλαμβάνει τα γλυκά.
Γενικά tips:
- δεν επιβραβεύουμε και δεν τιμωρούμε χρησιμοποιώντας τα γλυκά/ παγωτά
- αποτελούμε πρότυπα για τα παιδιά μας
- δίνουμε σημασία στην ποιότητα των σπιτικών παγωτών
- κρατάμε τον έλεγχο εντός σπιτιού και χαλαρώνουμε εκτός σπιτιού για να μη χαλάσουμε τη διάθεσή μας και του παιδιού μας
Εναλλακτική σπιτική συνταγή γιαουρτογρανίτα:
- 1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- ½ φλιτζάνι φράουλες ή κεράσια ή άλλο φρούτο που να γλυκίζει πχ πεπόνο
- ¼ φλιτζάνι μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη (για τα παιδιά χωρίς υποκατάστατο ζάχαρης)
Εκτέλεση: κόβουμε τις φράουλες σε κομματάκια (ή τις πολτοποιούμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας) και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Βάζουμε σε θήκες για γρανίτα και τοποθετούμε στην κατάψυξη. Χρειάζονται 4-5 ώρες για να είναι έτοιμες. Εναλλακτικά, μοιράζουμε το μίγμα σε παγοθήκη και βάζουμε οδοντογλυφίδες, δημιουργώντας μπουκίτσες- γλειφιτζούρια
Δημητριάδου Κλειώ |
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Msc |
Eating Psychology Coaching |
www.coachmydiet.gr |