Scroll Top

Κύστη κόκκυγος και χειρουργική αντιμετώπιση

Kysti_kokkygos

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο στην αγγλική ορολογία καλείται “pilonidal disease” (pilus = τρίχα και nidus = φωλιά), ονομασία που προσδιορίζει την παθογένεια της, και είναι 3-4 φορές συχνότερη σε άνδρες ηλικίας 15-40 ετών.

Η κύστη κόκκυγος πρωτοαναφέρθηκε ως «νόσος του Jeep» καθώς εμφανιζόταν πολύ συχνά σε οδηγούς στρατιωτικών τζιπ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε παρατηρήθηκε για πρώτη φορά ότι η πολύωρη πίεση της περιοχής του κόκκυγα προκαλεί ερεθισμό, με αποτέλεσμα να γίνεται ευκολότερη η είσοδος των τριχών βαθιά μέσα στο δέρμα.

Επιβαρυντικοί παράγοντες εμφάνισης της νόσου είναι:

  1. Αυξημένη τριχοφυΐα της περιοχής,
  2. Επίμονη τριβή της περιοχής,
  3. Αυξημένη εφίδρωση της περιοχής,
  4. Παχυσαρκία.

Στη χρόνια φάση εμφανίζεται συνήθως μία μικρή διόγκωση στην περιοχή του κόκκυγα, η οποία μπορεί να προκαλεί πόνο σε καθιστή θέση του ατόμου. Επίσης, συχνά συνυπάρχει συνεχής ή εναλλασόμενη εκροή υγρού από ένα ή περισσότερα δερματικά στόμια που ονομάζονται συρίγγια (πόροι που ενώνουν την κύστη με το δέρμα) λερώνοντας τα εσώρουχα.

Η οξεία φάση χαρακτηρίζεται από την δημιουργία τελικά αποστήματος. Στην περιοχή του κόκκυγος αναγνωρίζεται πλέον μια πολύ επώδυνη διόγκωση που συνοδεύεται από ερυθρότητα και εκροή πύου με πολύ άσχημη οσμή. Ο πόνος είναι ισχυρός και μπορεί να συνυπάρχει πυρετός. Σε αυτή την περίπτωση η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση και περιλαμβάνει την διάνοιξή της κύστης και την παροχέτευση του υπάρχοντος πύου.

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι πάντα χειρουργική και περιλαμβάνει την ολική αφαίρεση της κύστης και των συριγγίων της, τα τελευταία χρόνια με την χρήση οπτικής ίνας laser.

Προκειμένου να προλάβουμε την εμφάνιση της ή να συμβάλλουμε στην ύφεση της νόσου εάν υπάρχει είναι χρήσιμο:

  1. Αποτρίχωση τοπικά στην περιοχή είτε με την χρήση αποτριχωτικής ταινίας είτε με laser αποτρίχωσης.
  2. Περιορίζουμε την καταπόνηση της περιοχής χρησιμοποιώντας μαλακό μαξιλάρι όταν καθόμαστε και κάνοντας περιοδικά διαλείμματα.
  3. Φροντίζουμε για την σωστή υγιεινή της περιοχής καθώς και τον αερισμό της, αποφεύγοντας τα υφάσματα που εμποδίζουν το δέρμα να αναπνέει.
  4. Εάν εμφανιστεί επώδυνη διόγκωση, κρίνεται σκόπιμο να εκτιμηθεί από Γενικό Χειρουργό και πιθανότατα να χορηγηθεί αντιβιοτική αγωγή.
Δουβάρας Ιωάννης
Γενικός Χειρουργός
https://douvaras-surgery.com/