Παρόλο που δεν επωφελούνται όλοι από ένα ευτυχισμένο νοικοκυριό με δύο γονείς, η υγιής ανάπτυξη των παιδιών είναι
αποτέλεσμα της φροντίδας, της αγάπης, της ευαισθησίας, της ανταπόκρισης και της προσαρμοστικότητας, και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τον αριθμό των γονέων που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.
Λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, οι μονογονείς συνήθως έχουν πολλούς μυστικούς άσσους κρυμμένους στο
μανίκι τους, από τους οποίους μπορούμε να επωφεληθούμε όλοι.
1. Μπορείς να κλέψεις στιγμές, εδώ κι εκεί.
Ο χειρότερος αντίπαλος ενός μονογονέα είναι ο χρόνος, αφού απλά δεν υπάρχουν αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα για να γίνουν όλα. Αυτό σημαίνει ότι οι μονογονείς είναι ρεαλιστές σχετικά με τους περιορισμούς τους και αποδέχονται ότι κάτι θα πρέπει να αφαιρεθεί από τις δουλειές της ημέρας (ένα ακατάστατο σπίτι, ή φαγητό απέξω είναι εντάξει, όταν σημαίνει περισσότερος ποιοτικός χρόνος ή μια αγκαλιά παραπάνω για το παιδί). Ακόμα κι αν μπορείτε να ξεκλέψτε μόνο μισή ώρα εδώ κι εκεί, αθροίζεται όταν έχετε πολλή δουλειά που πρέπει να τελειώσει. Το να διαλέγετε τις μάχες σας, σε γενικές γραμμές, είναι μια καλή ιδέα.
2. Η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ, το να βγάζεις χρήματα μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα.
Οι σημερινοί μονογονείς έχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ όσον αφορά την εξισορρόπηση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, χάρη στην αυξανόμενη τάση των εταιρειών να συνειδητοποιούν ότι ένα πιο προσαρμόσιμο εργασιακό περιβάλλον οδηγεί σε ένα πιο αφοσιωμένο εργατικό δυναμικό. Όταν λαμβάνετε τέτοιου είδους αποφάσεις, δεν είναι ασυνήθιστο να χαράζετε καινούργιους τρόπους για να προχωρήσετε επαγγελματικά, καθώς η εργασία από το σπίτι, είτε περιστασιακά είτε με πλήρη απασχόληση, είναι μια καλή λύση.
3. Η κοινωνική υποστήριξη είναι το κλειδί για όλα.
Η κοινωνική υποστήριξη, τόσο προσωπικά όσο και διαδικτυακά, είναι απαραίτητη για τους μονογονείς. Οι φίλοι και η οικογένεια παρέχουν σημαντικούς δεσμούς βοήθειας, ενώ οι γνωστοί παρέχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που μπορεί να μην αποκτήσετε από τον εσωτερικό σας κύκλο. Σε γενικές γραμμές, όσο ευρύτερο είναι το δίκτυο σας, τόσο μεγαλύτερο είναι το φάσμα των δεδομένων που έχετε στη διάθεσή σας.
4. Συνδεθείτε με τα παιδιά σας ως μονογονέας.
Περάστε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος. Δείξτε ότι ενδιαφέρεστε ενεργά για το τι κάνει, τι του αρέσει και τι περνάει στην καθημερινότητα του. Απαντήστε στο παιδί σας με ζεστασιά και ενδιαφέρον για να του δείξετε ότι του δίνετε θετική προσοχή. Το να δείχνετε στοργή στο παιδί σας σε τακτική βάση μέσω ενεργειών όπως το χαμόγελο, το γέλιο ή η αγκαλιά, θα βοηθήσει πολύ. Πριν αρχίσετε να αισθάνεστε ένοχοι, θυμηθείτε ότι τα παιδιά των μονογονέων είναι πιο ανθεκτικά και με μεγαλύτερη αυτάρκεια, καθώς στην καθημερινότητα τους λαμβάνουν μέρος σε μια ευρύτερη ποικιλία οικιακών ευθυνών πέρα από τις απλές δουλειές. Και αν το παιδί σας κουράζεται υπερβολικά μερικές φορές, μπορείτε να του μάθετε πώς να χαλαρώνει. Το time-in μπορεί να βοηθήσει τα νήπια, ενώ τα βήματα ηρεμίας μπορούν να βοηθήσουν τα μεγαλύτερα παιδιά.
5. Έχετε ξεκάθαρους οικογενειακούς κανόνες.
Το παιδί σας θα είναι πιο πιθανό να συμπεριφέρεται καλά εάν γνωρίζει ότι υπάρχουν σαφείς κανόνες, περιορισμοί και όρια που πρέπει να τηρεί. Η ύπαρξη ενός σταθερού, συνεπούς περιβάλλοντος στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει το παιδί να
προσαρμοστεί και σε μεγαλύτερες αλλαγές στην καθημερινότητα του. Μιλήστε στο παιδί σας για τους κανόνες που θα ισχύουν όταν είναι μαζί σας. Πλαισιώστε τους με θετικό φως, εξηγώντας ξεκάθαρα τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν και χωρίς ιδιαίτερη έμφαση στο τι ΔΕΝ πρέπει. Μπορεί να διστάζετε να τηρήσετε τους κανόνες εάν η οικογένειά σας έχει πρόσφατα υποστεί μια μεγάλη αλλαγή. Είναι πιθανό να πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει ήδη περάσει πάρα πολλά, αλλά το
να έχετε σαφείς, σταθερούς κανόνες παρέχει στο παιδί σας τη σιγουριά και τη σταθερότητα που χρειάζεται. Η χρήση της
ρουτίνας κάνει τη ζωή πιο εύκολη, καθώς ορίζει ποιος είναι υπεύθυνος για τί, πότε πρέπει να γίνει και με ποια σειρά.
6. Δείτε τον εαυτό σας με καλοσύνη.
Οι μονογονείς συχνά έχουν διπλό καθήκον και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σκληρή αυτοκριτική. Είναι εύκολο να επικρίνεις τον εαυτό σου αυστηρά όταν τον συγκρίνεις με άλλους γονείς.Συμπόνια για τον εαυτό σου σημαίνει να είσαι υπομονετικός ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδίασες. Η θλίψη, ο θυμός και άλλα αρνητικά συναισθήματα είναι φυσιολογικές απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς σε όλους τους τύπους οικογενειών. Πείτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε και ότι απλά περνάτε δύσκολα και ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι θα είστε δίπλα του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Γενικά θα πρέπει να αποφεύγετε να μιλάτε για σοβαρά θέματα ενηλίκων με ένα παιδί. Προσπαθήστε να βασιστείτε στο
δικό σας προσωπικό δίκτυο υποστηρικτών.
Είναι εύκολο να βάλει κανείς τις δικές του ανάγκες στο πίσω μέρος όταν φροντίζει ένα παιδί μόνος του. Ωστόσο, η φροντίδα του εαυτού σας – σε σώμα, μυαλό και πνεύμα – είναι ευεργετική τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας. Σκεφτείτε ότι είστε το πρότυπο τους, για το μέλλον.
Σόνια Ρομποτή |
Ψυχολόγος, MSc, BSc (Hons) |
ABA, CBT Specialist |