Ένας από τους συχνότερους τραυματισμούς κατά την παιδική ηλικία αφορά στην περιοχή του προσώπου και πολύ συχνά στα δόντια και τους παρακείμενους ιστούς. Τέτοιου είδους τραύματα αυξάνονται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και όταν συμβούν μπορούν να προκαλέσουν άγχος και αγωνία τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς τους.
Η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση του οδοντικού τραύματος μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις ανεπιθύμητες συνέπειες που το ακολουθούν και αυξάνει τις πιθανότητες της ομαλής του εξέλιξης και της μακροχρόνιας παραμονής ενός υγιούς δοντιού στο στόμα.
ΤΡΑΥΜΑ ΝΕΟΓΙΛΟΥ (ΠΑΙΔΙΚΟΥ) ΔΟΝΤΙΟΥ
Οι συχνότεροι τραυματισμοί των νεογιλών δοντιών αφορούν στους ιστούς που στηρίζουν το δόντι στο στόμα και συνήθως εκδηλώνονται με αυξημένη κινητικότητα, μετατόπιση του δοντιού ή ακόμα και απομάκρυνση ολόκληρου του δοντιού από το στόμα.
Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου τραυματίσει κάποιο νεογιλό δόντι?
Σε περίπτωση τραυματισμού νεογιλού δοντιού συνιστάται άμεση αξιολόγηση από παιδοδοντίατρο.
Ο παιδοδοντίατρος θα κρίνει αν απαιτείται ακτινογραφικός έλεγχος, θα δώσει τις πρώτες βοήθειες και οδηγίες για τις πρώτες μέρες μετά τον τραυματισμό αλλά και για τους επανελέγχους που ίσως χρειαστεί να ακολουθήσουν.
Τις πρώτες 7-10 μέρες μετά τον τραυματισμό συστήνεται μαλακή διατροφή για να μην επιβαρυνθεί η περιοχή και άριστη στοματική υγιεινή για να προαχθεί η επούλωση.
Σε περίπτωση ολικής απομάκρυνσης του νεογιλού δοντιού από το στόμα, το δόντι ΔΕΝ θα πρέπει να επανατοποθετείται στην αρχική του θέση.
ΤΡΑΥΜΑ ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ
Οι συχνότεροι τραυματισμοί των μονίμων δοντιών είναι τα κατάγματα.
Τί πρέπει να κάνω αν το παιδί μου τραυματίσει κάποιο μόνιμο δόντι?
Σε περίπτωση τραυματισμού μονίμου δοντιού απευθυνόμαστε άμεσα στον παιδοδοντίατρο.
Αν υπάρχει κάταγμα δοντιού, βρίσκουμε το σπασμένο κομμάτι και το διατηρούμε σε ποτήρι με γάλα μέχρι να μεταβούμε στον παιδοδοντίατρο.
Σε περίπτωση ολικής απομάκρυνσης του δοντιού από το στόμα είναι απαραίτητο να βρούμε το δόντι. Προσπαθούμε να μην ακουμπήσουμε τη ρίζα του και αφού το ξεπλύνουμε προσεκτικά με φυσιολογικό ορό ή νερό, το επανατοποθετούμε στην αρχική του θέση και δίνουμε στο παιδί να δαγκώσει σταθερά μία γάζα. Πηγαίνουμε ΑΜΕΣΑ στον παιδοδοντίατρο.
Αν δεν μπορούμε να το επανατοποθετήσουμε, διατηρούμε το δόντι σε ποτήρι με γάλα και επισκεπτόμαστε ΑΜΕΣΑ τον παιδοδοντίατρο.
Τα παιδιά που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες που έχουν αυξημένο κίνδυνο οδοντικού τραυματισμού (πολεμικές τέχνες, basket) θα πρέπει να φορούν προστατευτικούς (αθλητικούς) νάρθηκες. Οι προστατευτικοί νάρθηκες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο οδοντικών τραυμάτων, μεταφέροντας τις δυνάμεις που προκαλούνται κατά τον τραυματισμό από την περιοχή των δοντιών σε ολόκληρη τη γνάθο.
Καραγιάννη Ανθή |
Ειδική Παιδοδοντίατρος |
https://bit.ly/3gNxnox |